Focar de varicelă la Constanța! Copiii de grădiniță, cei mai expuși

197
Focar de varicelă la Constanța! Copiii de grădiniță, cei mai expuși - focardevaricela-1487264724.jpg

Articole de la același autor

Mai mulți părinți constănțeni ai căror copii frecventează Grădinița nr. 8 din Constanța au semnalat autorităților medicale și conducerii instituției de învățământ că au copiii bolnavi de varicelă. Reprezentanții Direcției Județene


de Sănătate Publică Constanța s-au sesizat și au investigat cazurile. Conducerea DSPJ a declarat că la Grădinița nr. 8, într-adevăr, s-a confirmat un focar de varicelă. 


"Astăzi (n.r. - ieri), reprezentanții DSPJ vor merge la fața locului și vor face o dezinfecție, potrivit protocolului. Din informațiile care au ajuns la noi, știm că au fost declarate 18 cazuri de îmbolnăviri, până în acest moment. Da, a fost confirmat focarul. Cu toate acestea, grădinița va rămâne deschisă, pentru a putea fi frecventată de ceilalți copii, sănătoși", a declarat dr. Constantin Dina, director DSPJ Constanța. 


Cu toate că reprezentanții DSPJ au declarat 18 cazuri de îmbolnăviri, directorul Grădiniței nr. 8, Elena Arjoca, a declarat, pentru "Cuget Liber", că ar fi vorba doar de 10 copii infectați, deocamdată. 


Vărsatul de vânt, o boală frecventă 
Varicela (vărsatul de vânt) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupție. Varicela apare pe tot parcursul anului, întâlnindu-se, mai frecvent, iarna și primăvara. 


Potrivit dr. Loti Popescu, purtător de cuvânt al DSPJ Constanța, specialist în promovarea sănătății, "virusul ce cauzează varicela se transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Transmiterea bolii se realizează pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor, bucală și nazală. Virusul se poate transmite prin aer (prin strănut sau tuse și vorbit), de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secrețiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasă perioadă începe cu 2-3 zile înainte de apariția erupției veziculare și continuă în timpul formării veziculelor (care durează, în general, 4-5 zile), până în momentul când toate veziculele au format cruste". 


Femeile însărcinate trebuie să evite varicela 
Gravidele, mai ales cele care au copii ce frecventează colectivitățile, trebuie să fie extrem de atente, deoarece și femeia însărcinată, și fătul au un risc crescut de a face varicelă, dacă gravida vine în contact cu virusul și nu a făcut varicelă până atunci sau dacă nu a fost vaccinată împotriva varicelei. 


"Riscul este crescut foarte mult dacă cineva din familie are varicelă, datorită contactului apropiat cu acea persoană. Expunerea la varicelă în-seamnă a fi în preajma unei persoane cu semne prezente de varicelă sau dacă îi apar după 2-3 zile. Perioada de incubație, care durează de la expunerea la virusul varicelei până la apariția semnelor de boală, este, de obicei, între 14-16 zile, dar poate fi cuprinsă între 10 și 21 zile. Primul simptom al varicelei este febra, între 38 și 39,4", adaugă reprezentantul DSPJ. 


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5057 secunde